به گزارش سرویس بین الملل منابع حقوق :، نگرانی سناتوران در مورد اغفال مقامهای کابل از سوی پاکستان در حالی مطرح میشود که نیروهای افغانستان و پاکستان در چند روز گذشته بارها در مرز تورخم با هم درگیری شدند و از روز گذشته این گذرگاه بر روی رفتوآمد باز شده است.
پس از توقف جنگ و برقراری آتش در تورخم، نیروهای مرزی گفتند که پاکستانیها کار ساخت تاسیساتشان را دوباره آغاز کردهاند و این مساله برای نیروهای مرزی افغانستان سوال برانگیز شده بود که مبادا توافق آتشبس چنین بوده است.
لطفالله بابا یکی از سناتوران در مجلس سنا نیز در این خصوص گفت: حکومت در مسایل مرزی با پاکستان تصمیمات ضعیفی میگیرد و نیروهای مرزی نگران هستند که مبادا حکومت مرکزی با خون همرزمان آنان در تورخم معامله کرده باشند.
وی هشدار داد در صورتی که این طور باشد و معاملهای صورت گرفته باشد این کار برای نیروهای مرزی آنان قابل پذیرش نخواهد بود.
فضل هادی مسلم یار رییس مجلس سنا در این مورد گفت: اطمینان میدهم که نه حکومت مرکزی و نه هیچ کسی دیگری پیدا میشود که بالای مساله تورخم معامله کند، همه احساس دارند.
اما اینکه موضوعات از ملت پنهان باقی میماند، شکها را بیشتر میسازد؛ خواهش ما این است که حکومت موضوعات ملی را با مردم افغانستان شریک سازد تا مورد انتقادهای بیجا قرار نگیرد.
جمهور نوشت: از سوی هم برخی از سناتوران از هیاتی که برای حل موضوع تورخم به پاکستان میرود استقبال میکردند.
جمعه الدین گیانوال یکی از سناتوران گفت: پاکستان گفته هیاتی که به دلیل گفتوگو در مورد مرز تورخم به این کشور میآید باید در سطح وزارت خارجه باشد اما حکومت افغانستان این درخواست را نپذیرفته و رییس جمهور افغانستان گفته که این مذاکرات در سطح معاونان وزارت خارجه برگزار خواهد شد.
گیانوال افزود: به همین دلیل «حکمت خلیل کرزی» معاون سیاسی وزارت خارجه به پاکستان رفته و این تصمیم رییس جمهور قابل حمایت میباشد.
از سوی دیگر برخی سناتوران میگویند که پاکستان همواره با ایجاد چالشهای مرزی میخواهد افغانستان را اغفال کند تا خط دیورند را به رسمیت بشناسد.
محیالدین منصف گفت: فکر میکنم دولت پاکستان از سالهای متمادی به این طرف میخواهد که دولت افغانستان را اغفال بکند و به بهانههای مختلف فشار وارد میکند تا خط فرضی دیورند از طرف افغانستان به رسمیت شناخته شود.
منصف افزود: وزارت خارجه باید از مجاری دیپلماتیک به سازمان ملل متحد شکایت درج کند تا کشورهای عضو این سازمان بر پاکستان فشار وارد کند تا دست از تجاوز بر افغانستان بردارد.
به گفته وی، بدون فشار بر پاکستان، مذاکرات با این کشور به نتیجه نخواهد رسید زیرا پاکستانیها نمیخواهند که مردم افغانستان آرام باشند.
اما فضل هادی مسلم یار رییس مجلس سنا تاکید دارد که به جز از مردم افغانستان دیگر هیچ کسی نمیتواند در مورد خط دیورند تصمیم بگیرد.
مسلمیار افزود: معامله بر خط دیورند را هیچ افغانستانی نمیپذیرد و تصمیم گرفتن در مورد این موضوع نیز از صلاحیت مردم افغانستان و ۲ طرف خط است و دیگر کسی حق ندارد در مورد آن تصمیم بگیرد.
سناتوران میگویند که تجاوز پاکستان در مرزهای افغانستان از چندین سال به این طرف ادامه دارد و در برخی مناطق نیروهای پاکستان تا۵۰ کیلومتر به داخل خاک افغانستان پیش آمده و تاسیسات نظامی درست کردهاند.
/انتهای پیام/